Voormalige Antwerpse cultuurschepen Eric Antonis overleden

De voormalige Antwerpse schepen van Cultuur Eric Antonis (CD&V) is afgelopen nacht overleden. Zijn belangrijkste realisaties zijn de "Zomer van Antwerpen" en het Museum aan de Stroom (MAS). Antonis lag in het ziekenhuis nadat hij vorige week een hartstilstand had gekregen. Hij is 73 jaar oud geworden. In het MAS is een rouwregister geopend.

Eric Antonis wordt geboren in Turnhout in 1941. Hij begint zijn carrière eind jaren 60 als medewerker op het kabinet van toenmalig minister van Nederlandse Cultuur Frans Van Mechelen (CVP), die eveneens uit Turnhout afkomstig was.

In zijn geboortestad staat hij aan de wieg van cultureel centrum De Warande, een van de eerste in ons land. Hij valt er op door vernieuwend theater te programmeren en komt op voor de "democratisering van de cultuur". In 1988 wordt hij intendant bij het Zuidelijk Toneel in Eindhoven.

Na enkele jaren keert hij terug naar Vlaanderen en wordt intendant van Antwerpen 93. Antwerpen is dat jaar culturele hoofdstad van Europa en Antonis beheert het project. Hij krijgt er veel waardering voor.

Uit Antwerpen 93 komt de "Zomer van Antwerpen" voort, een jaarlijks evenement waarbij er twee maanden lang diverse culturele activiteiten in de stad plaatsvinden en dat wellicht het meest bekend is van de reuzen die er geregeld een prominente rol krijgen.

Bezieler van het MAS

In 1994 stapt Antonis in de politiek. Hij komt op als onafhankelijke kandidaat op de lijst "Antwerpen 94". een kartel tussen CVP, VU en onafhankelijken. Antonis wordt meteen schepen van cultuur voor de CVP, later CD&V. Een functie die hij 10 jaar lang zal uitoefenen onder verschillende burgemeesters. In 2004 wordt hij opgevolgd door partijgenoot Philip Heylen.

In 2001 krijgt hij al de tweejaarlijkse Vlaamse Architectuurprijs, die toen werd uitgereikt door Bert Anciaux. Als schepen van Cultuur geeft Antonis het MAS-project mee vorm. Hij strijdt fel tegen het idee dat het om een duur en prestigeproject gaat en slaagt er uiteindelijk ook in om zijn "toren van het volk" gerealiseerd te krijgen.

De eerste steen wordt wel pas gelegd in 2006, als hij al twee jaar met pensioen is. Uiteindelijk wordt het Museum aan de Stroom geopend in 2011, waarna het zowel bij critici als op het vlak van bezoekersaantallen een succes wordt.

Prijs voor Culturele Verdienste

Antonis maakt ook werk van de modernisering van de Antwerpse theatergezelschappen. Onder zijn bewind als schepen wordt de KNS het Toneelhuis en het KJT wordt omgevormd tot HETPALEIS. Daarnaast is Antonis in de culturele sector een veelgevraagd adviseur en projectbegeleider. In 2010 krijgt hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste.

Rouwregister in het MAS

De stad Antwerpen heeft op het gelijkvloers van het MAS, op het Eilandje in Antwerpen, een rouwregister geopend. Dat zal elke dag behalve maandag toegankelijk zijn van 9.30 uur tot 17 uur, tot aan de begrafenis van Antonis. Wanneer die zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Het stadsbestuur betuigt ook zijn deelneming aan de familie van de voormalige cultuurschepen.