"Cameron wil relaties met Rusland herstellen"

De Britse premier David Cameron en de Russische president Vladimir Poetin spraken op de G20-top in Brisbane het voornemen uit om de relaties tussen Rusland en het Westen, die bijzonder gespannen zijn, te normaliseren. Op het programma van de top staan vooral maatregelen die de slabakkende economie weer leven moeten inblazen.

Bovenaan het programma van de G20 staan maatregelen die de wereldeconomie moeten stimuleren. De spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne dreigen dat economische verhaal te overschaduwen.

In de marge van de G20 zat Poetin samen met Cameron en met de Franse president François Hollande. Rusland staat onder zware druk om meer te doen om de gevechten in Oost-Oekraïne te stoppen. Europees president Herman Van Rompuy en de Amerikaanse president Barack Obama dreigden eerder op de top al met extra sancties tegen Rusland.

"De crisis in Oekraïne was in feite het echte onderwerp van het gesprek, maar ze hadden het ook nog over de dieperliggende redenen voor de huidige gespannen relatie tussen Rusland, de VS en een aantal Europese staten", verklaarde Dimitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin. "Zowel Poetin als Cameron drukte de wens uit om die relaties te herstellen, en om efficiënte maatregelen te nemen om de crisis in Oekraïne op te lossen."

De Russische delegatie maakte zaterdagmiddag bekend dat Poetin de top morgen vroeger dan gepland verlaat. "Zijn planning is ingekort", klinkt het. De president zal nog deelnemen aan enkele vergaderingen, maar schrapt de officiële lunch van zondag. "Die lunch is eerder een vorm van ontspanning."

Betoging voor verschillende thema's

In Brisbane hebben zo'n 1.000 mensen betoogd. De manifestatie verliep vreedzaam, al arresteerde de politie een handvol mensen voor het bezit van verboden materiaal, zoals een gasmasker. De manifestanten trotseerden de hitte en voerden actie om diverse redenen. Sommigen liepen door de straten van Brisbane en riepen de wereldleiders op om iets te doen aan de armoede in de wereld. Anderen voerden actie tegen de opwarming van het klimaat, de crisis in Oekraïne of de verdwijning van studenten in Mexico.