"Hopelijk belandt ook de nieuwe versie op één"

In Londen zijn sterren als One Direction, Emeli Sande en Rita Ora naar de studio getrokken om een nieuwe versie op te nemen van "Do they know it's Christmas?". De benefiethit van Band Aid viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. De opbrengst van de nieuwe single gaat naar de strijd tegen ebola.

"Do they know it's Christmas?" was dertig jaar geleden een grote kersthit. Voor de single hadden initiatiefnemers Bob Geldof en Midge Ure zowat alle grote sterren van het moment opgetrommeld.

Om de dertigste verjaardag van "Do they know it's Christmas" te vieren, verzamelen ze opnieuw een pak grote namen. Band Aid 30 bestaat o.a. uit Bono, Chris Martin, Elbow, Adele, Sinead O'Connor, en ook de eerder vermelde One Direction, Rita Ora en Emeli Sande.

"Hopelijk belandt het lied op nummer één en verzamelt het veel geld voor een echt waardevolle zaak", zei Niall Horan van One Direction toen hij vanmorgen bij de studio arriveerde.

"Met nostalgie heeft dit nieuwe project niets te maken"

De oorspronkelijke Band Aid zong ten voordele van hongerend Ethiopië. De opbrengst van de nieuwe versie van "Do they know it's Christmas?" gaat naar de strijd tegen ebola. In de tekst van het lied zijn de woorden over honger vervangen om de luisteraar attent te maken op ebola.

"Met nostalgie heeft dit nieuwe project niets te maken", zeggen Bob Geldof en Midge Ure. "Het is de bedoeling om geld in te zamelen."

Het publiek krijgt de nieuwe versie van "Do they know it's Christmas?" morgenavond voor het eerst te horen tijdens de talentenjacht "X Factor" op de Britse zender ITV. De single kost 1,20 euro en kan vanaf maandag gedownload worden. Over drie weken wordt de cd verkocht voor 5 euro.

Van de versie uit 1984 werden 3,7 miljoen exemplaren verkocht, wat 8 miljoen pond (10 miljoen euro) voor hongerend Ethiopië opleverde. Voor die single leenden onder meer George Michael, Bono, Duran Duran en Bananarama hun stem.

Later kwamen er nog andere versies, in 1989 met de stemmen van onder meer Jimmy Sommerville, Chris Rea, Cliff Richard en Kylie Minogue, en in 2004 met Radiohead, Bono, Robbie Williams en Chris Martin.