"Rusland moet troepen in Oost-Oekraïne terugtrekken"

Op de G20-top in Brisbane heeft Europees president Herman Van Rompuy de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen zijn troepen terug te trekken uit Oost-Oekraïne. Volgende week beslissen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken of er nieuwe sancties komen tegen Rusland.
AFP

De G20-top, de verzameling van de 20 rijkste mogendheden, is één van de laatste internationale optredens van Van Rompuy als Europees president. "Rusland moet stoppen met wapens en manschappen naar Oost-Oekraïne te sturen, en de Russische troepen die al op Oekraïens grondgebied zijn, moeten worden teruggetrokken", sprak Van Rompuy klare taal.

"Ik herhaal dat de Europese Unie nog steeds gelooft dat er enkel een politieke oplossing kan zijn in dit conflict. Wij zullen alle diplomatieke middelen gebruiken die wij tot onze beschikking hebben, ook sancties", voegde hij er voor de volledigheid nog aan toe."

Poetin is ook aanwezig op de top, en verwacht wordt dat er dit weekend nog heel wat druk op hem zal worden gezet om de Russische koers in Oekraïne te wijzigen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen begin volgende week bijeen om te bepalen of er nieuwe sancties komen tegen Rusland, omwille van het aanhoudende spierballengerol in Oost-Oekraïne.