"Strijd tegen IS is aan het keren in ons voordeel"

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey heeft een onverwacht bezoek gebracht aan de Iraakse hoofdstad Bagdad en hij had goed nieuws bij voor de Amerikaanse troepen daar: "Ik denk dat de strijd tegen IS aan het keren is in ons voordeel. Goed gewerkt!" Maar Dempsey waarschuwde tegelijk: "De campagne tegen IS zal wellicht nog jaren duren".

Dat de woorden van Dempsey niet enkel bedoeld waren om het moreel van de soldaten op te krikken, mag blijken uit wat het Iraakse leger de afgelopen dagen heeft gepresteerd. Vandaag konden zij een belangrijke olieraffinaderij heroveren op IS-milities. Eerder deze week slaagden de Iraakse troepen er in om de stad Baiji opnieuw in te nemen en om IS-strijders weg te jagen van een dam in het oosten van Irak.

Bovendien kopt de krant "The mail on Sunday" morgen met het nieuws dat "Jihadi John" zou zijn gewond geraakt bij luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen IS. Symbolisch erg belangrijk in Groot-Brittannië want "Jihadi John" is de man - wellicht een Brit - die verantwoordelijk wordt geacht voor de onthoofding van Amerikaanse en Britse journalisten en hulpverleners.

Toch nog niet te vlug victorie kraaien. "De missie van de Verenigde Staten tegen Islamitische Staat kan nog jaren duren", zei Dempsey. Bovendien zal die strijd maar lukken als de Iraakse regering erin slaagt om de kloof tussen sjiieten en soennieten te dichten, waarschuwde de Amerikaanse generaal.

Dat IS nog niet verslagen is, blijkt ook uit het feit dat de terroristische groepering vandaag opnieuw 36 mensen heeft ontvoerd in het westen van Irak.