Binnenkort op zwarte lijst na onbetaalde telefoon- en energiefactuur?

Minister van Werk en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de zwarte lijst voor wanbetalers uitbreiden. Dat staat te lezen in de beleidsnota die hij dinsdag voorstelt in de Kamer en waar De Tijd over bericht. Consumentenorganisatie Testaankoop is niet enthousiast.

Mensen die hun leningen niet afbetalen, komen nu al terecht op een zwarte lijst van de Nationale Bank. De lijst wil voorkomen dat wanbetalers nog een nieuwe lening kunnen afsluiten. Momenteel staan er al zo'n 350.000 Belgen op die lijst, die alles samen een betalingsachterstand hebben van 3 miljard euro.

Peeters wil dat op die lijst voortaan ook namen komen van consumenten die hun telefoon- of energierekening niet betalen. Ook mensen die hun belastingen niet betalen zouden op de lijst moeten staan. Anderzijds zouden mensen die hun schulden uiteindelijk aflossen wel sneller van de lijst geschrapt worden.

De minister hoopt met die maatregel zowel de ondernemers als de consumenten te beschermen. Consumentenorganisatie Testaankoop is alvast niet enthousiast. "Het is een slecht idee aangezien de consument het recht heeft om te protesteren over zijn facturen en bijgevolg het betwiste gedeelte niet te betalen", zegt Ivo Mechels aan VRT Nieuws. "Maar wie dat doet, riskeert op zo'n lijst terecht te komen. En dat is uit den boze."

De plannen rond wanbetaling staan te lezen in de beleidsnota van de minister die pas volgende week voorgesteld wordt in het parlement.