Boko Haram slaat weer toe in Noord-Nigeria

In Nigeria heeft Boko Haram Chibok ingenomen. Duizenden mensen ontvluchtten de stad in het noordoosten van het land, waar in april bijna 300 schoolmeisjes werden ontvoerd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen daarbij om het leven kwamen. Enkele weken geleden kondigde de Nigeriaanse overheid nog een staakt-het-vuren met de moslimextremisten aan, maar dat blijft voorlopig dode letter.

Boko Haram viel de stad binnen en vernielde alle telefoonpalen. De bevolking van Chibok sloeg massaal op de vlucht. Volgens ooggetuigen schoten de moslimextremisten doelloos in het rond, en vochten ze zwaar met soldaten en burgerwachten. Het is niet duidelijk hoeveel mensen daarbij om het leven kwamen.

Eerder raakte al bekend dat Hong en Gombi, twee steden in de noordoostelijke deelstaat Adamawa ook door Boko Haram zijn veroverd. Chibok, in de naburige deelstaat, moet kort daarna zijn veroverd. In totaal heeft Boko Haram nu al meer dan twintig steden en dorpen in handen. Daar hebben zij naar eigen zeggen een "islamitisch kalifaat" opgericht.

In april ontvoerde Boko Haram 276 schoolmeisjes uit Chibok. Enkele tientallen onder hen slaagden erin te ontsnappen, maar meer dan 200 meisjes zijn nog steeds vermist.

Staakt-het-vuren aan flarden geschoten

Enkele weken geleden kondigde de Nigeriaanse stafchef nog fier een staakt-het-vuren aan met Boko Haram, maar dat werd al snel ontkend door de groepering zelf. De gevechten en aanslagen blijven alleszins doorgaan.

Gisteren kwamen zeker 6 mensen, 3 politieagenten en 3 burgers, om het leven bij een zelfmoordaanslag in de noordelijke stad Kano. Er vielen ook nog 5 gewonden. Kano was in het verleden al vaker het slachtoffer van aanslagen door Boko Haram.