Duizenden Georgiërs op straat tegen Poetin

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn tienduizenden nationalisten op straat gekomen om te betogen tegen de Russische president Vladimir Poetin. Ze beschuldigen Poetin ervan de afvallige provincies Zuid-Ossetië en Abchazië te willen annexeren. De Georgische regering durft volgens hen ook te weinig kritiek te geven op Moskou.

Zuid-Ossetië en Abchazië vormen al langer een probleem voor Georgië. De twee regio's verklaarden zich in 2008 onafhankelijk, met steun van Moskou. Dat leidde tot een korte oorlog tussen Rusland en Georgië, die uiteindelijk gewonnen werd door grote buur Rusland.

Met de crisis in Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland in het achterhoofd, vrezen heel wat nationalistische Georgiërs dat de afvallige Georgische regio's een zelfde lot zal beschoren zijn. Zeker nu Moskou met Abchazië een militaire samenwerking wil aangaan.

"Neen aan annexatie. Lang leve Georgië!" klonk het vanmiddag in de straten van Tbilisi. De manifestanten waren getooid met vlaggen van de Europese Unie, de VS of van Oekraïne. "Dit is een duidelijke boodschap dat het Georgische volk nooit zal aanvaarden dat Poetin onze soevereiniteit zal ontmantelen", aldus de leider van de nationalistische partij.

De betogers kregen de opvallende steun van ex-president Micheil Saakasjvili (hij was president ten tijde van de oorlog met Rusland in 2008, nvdr.). Hij sprak de menigte toe vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. "We moeten onze regering tonen dat onze natie verenigd is, zeker als onze vrijheid en onafhankelijkheid op het spel staat."