Index aangepast met scangegevens supermarkten

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gaat de indexkorf aanpassen aan de hand van de scangegevens van de kassa's van supermarkten. Dat betekent dat de loonindexering nog langer op zich zal laten wachten, schrijft De Morgen.

"Door het gebruik van de scangegevens kunnen de prijzen van vrijwel alle verkochte goederen gevolgd worden, in plaats van de huidige representatieve getuigen (sic)", schrijft federaal vicepremier en minister van Economie Kris Peeters in zijn beleidsnota. Daarin doet de minister zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken.

"De indexaanpassing levert de overheid een aardige besparing op. Maar het betekent ook dat de lonen pas later geïndexeerd zullen worden", zegt econoom Koen Schoors (UGent). "Door de recessie kopen we veel goedkopere producten dan voorheen. Daardoor liggen onze reële uitgaven aan de kassa op dit moment lager dan de officiële indexkorf. In het nieuwe systeem zal de spilindex dus later worden overschreden."

Meest gelezen