Komeetlander Philae kampt met lege batterij

De Europese sonde Philae, die donderdag door moedersonde Rosetta is neergezet op komeet P67, heeft zich grotendeels uitgeschakeld. De batterijen zijn zo goed als leeg, meldt het Europees Ruimtevaartagentschap ESA.

De vrees voor een mogelijk stroomtekort bij de sonde werd gisteren al geuit door de ESA. De batterij van het toestel had een levensduur van 2,5 dagen, maar kan worden opgeladen via zonlicht. Het tuig kwam echter niet op de voorziene plaats neer en staat momenteel in de schaduw. De batterij kan dan ook nauwelijks worden opgeladen.

En dat bleek vannacht tot problemen te leiden. "We ontvangen geen signaal meer en alle communicatie met de sonde is gestopt", zegt ESA op Twitter.

Door de lege batterij zijn alle toestellen aan boord afgelopen nacht uitgevallen. Net daarvoor heeft Philae wel nog de resultaten kunnen doorsturen van een aantal boringen in de komeet. "Alle wetenschappelijke gegevens van de eerste boringen werden succesvol doorgestuurd. Alles is verlopen zoals we voorzien hadden", zei hoofdwetenschapper Jean-Pierre Bibring. De ESA zal die resultaten nu analyseren.

Bibring is er ook van overtuigd dat het mogelijk is blijvend contact te hebben met Philae, vooral als de zonnepanelen nog voldoende energie kunnen opnemen. Dat zou kunnen gebeuren als de komeet dichter bij de zon komt.

Meest gelezen