Koninklijke familie viert Koningsdag

15 november is Koningsdag. Vanmorgen was er eerst het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Daarna was er een burgerlijke plechtigheid in het Parlement. Zoals gebruikelijk was het koningspaar Filip en Mathilde zelf niet aanwezig op de viering.

Koning Albert was ook niet van de partij. Hij herstelt van een chirurgische ingreep aan het voorhoofd en de hoofdhuid. Ook prins Laurent was er bij het Te Deum niet bij, hij keerde vandaag terug uit het buitenland. Opvallende afwezige is opnieuw koningin Fabiola. Door haar fragiele gezondheid verschijnt zij nog zelden in de openbaarheid.

Het Te Deum werd geleid door aartsbisschop André-Joseph Léonard. Hij bedankte de politieke klasse in ons land voor hun inzet voor het algemeen belang. "Een grote uitdaging", noemde Léonard hun opdracht.

Vorig jaar verraste koningin Paola nog met een nieuwe haarsnit op het Te Deum. Ze koos toen voor een kort, zilverwit kapsel.

Prins Laurent wel aanwezig op burgerlijke plechtigheid

Na de middag werden de leden van de koninklijke familie verwacht in het Parlement (zie Tweet onderaan). Hier was prins Laurent wél aanwezig.

De plechtigheid stond in het teken van duurzame ontwikkeling. Zowel Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) als Senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) en premier Charles Michel wezen op het belang van duurzame ontwikkeling voor de komende generaties en de inspanningen die ervoor nodig zijn.

Nicolas Maeterlinck