Meyrem Almaci verkozen tot voorzitter van Groen

Meyrem Almaci is verkozen tot voorzitter van Groen. Ze haalde het met 60 procent van de stemmen en versloeg zo haar tegenkandidaat Elke Van den Brandt. Almaci volgt Wouter Van Besien op die de partij sinds 2009 leidde.

60 procent voor Meyrem Almaci en 40 procent voor tegenkandidaat Elke Van den Brandt, maar Groen is toch geen verdeelde partij volgens de nieuwbakken voorzitter. "Ik denk dat we meer dan ooit een partij van eenheid zijn", zei Almaci in "Het journaal". "Ik heb met Elke een prachtige sportieve race gelopen. Mij overvalt nu een geweldig gevoel van dankbaarheid en verantwoordelijkheid."

En Almaci is meteen ambitieus. "We zijn een partij die echt haar plaats in het politieke landschap verdient. Wij willen nu echt het voortouw nemen." En daarvoor wil de nieuwe voorzitter samenwerken met partijen die "ook geloven waarin Groen gelooft".

Waar Almaci niet in gelooft, is het beleid van de huidige regeringen. "Het kan anders" is een uitspraak die meermaals klonk uit de mond van de Groen-voorzitter, waarmee ze zich duidelijk wil afzetten tegenover wat zij "het verstikkende beleid van rechts" noemt.

Turkse roots

De nieuwe voorzitter van Groen zit sinds 2007 in het federaal parlement en heeft Turkse roots. Ze is de eerste voorzitter van een politieke partij in ons land met roots buiten Europa en daar is Almaci bijzonder trots op. "Het toont aan dat diversiteit voor onze partij complexloos is. Dat maakt mij trots op onze partij, want in de maatschappij zitten we wat racisme en discriminatie betreft op een hellend vlak."

Samen met de nieuwe ondervoorzitter Jeremie Vaneeckhout zal Almaci Groen de komende jaren leiden. Ze wil de partij verder uitbouwen. Niet toevallig werd daarom het 8.000e lid van de partij gevierd, net voor bekend werd gemaakt wie de nieuwe voorzitter werd. "Nooit eerder hadden we zo veel leden", zei een tevreden voorzitter achteraf.