Noorderkempen had even geen stroom

In de Noorderkempen, in de provincie Antwerpen, hebben vanochtend duizenden mensen enkele uren zonder stroom gezeten. De problemen zijn intussen opgelost.

Rond 6 uur vanochtend viel de stroom uit in de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Ravels, Weelde, Poppel, Baarle-Hertog en Arendonk. In iedere gemeente zaten telkens duizenden mensen zonder stroom.

De oorzaak was een fout bij een kabel van het distributienet rond 5.45 uur. "Bij hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft dan een reservebeveiliging gewerkt waardoor er een cabine in Ravels uitgeschakeld werd. De mensen die gevoed werden door deze cabine, kwamen zonder stroom te zitten. Om 6.20 uur heeft Elia dan opnieuw kunnen hervoeden, nadien heeft de distributienetbeheerder Eandis zijn verschillende klanten ook van stroom kunnen voorzien", legt Barbara Verhaegen van Elia uit.

De stroompanne leidde tot heel wat praktische problemen. Zo zag bakker Stijn Van Gils uit Weelde (foto) zijn pistolets verloren gaan: "We waren hier volop aan het werken voor pistolets. Die zaten net in de oven. Alles viel uit: pistolets allemaal voor de vuilbak. Het is heel vervelend voor de winkel om een hele dag zonder pistolets te zitten."

Drie dagen geleden was er nog een grote stroompanne in de ruime omgeving rond Geel. De hele voormiddag zaten duizenden mensen zonder stroom.