Oude vliegtuigbom ontmanteld in Melle

Ontmijningsdienst DOVO heeft een oude vliegtuigbom uit WOII ontmanteld. Die bom werd donderdag gevonden op een terrein van de spoorwegen in Melle. Daarom werden zo'n duizend mensen geëvacueerd.

De bom uit de Tweede Wereldoorlog werd donderdag ontdekt bij werkzaamheden aan de Nonnenwegel in Melle. De NMBS laat er bodemonderzoek uitvoeren in het kader van de werken voor een nieuwe polyvalente werkplaats, omdat de site tijdens de Wereldoorlogen veelvuldig gebombardeerd is. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en besliste dat het springtuig onschadelijk moest worden gemaakt.

De ontmanteling ging gepaard met een evacuatie in een aantal straten. De bewoners binnen een straal van 480 meter werden vanochtend geëvacueerd. "Binnen die rode zone gaat het om een duizendtal bewoners", zegt waarnemend burgemeester Frank De Vis (N-VA). "Alles is vlot verlopen. De meeste mensen konden bij familie of vrienden terecht. Een zestigtal personen, waaronder 10 kinderen, worden momenteel opgevangen in de gemeenteschool (aan de Brusselsesteenweg in Melle, nvdr)." Omwonenden op een afstand tussen de 480 en 730 meter van het springtuig moeten binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden.

"Alles is goed verlopen en alle maatregelen worden momenteel opgeheven. Het gemeentelijk nood- en interventieplan wordt afgeblazen en de opgevangen bewoners worden op de hoogte gebracht", zegt De Vis. De ontmanteling duurde ongeveer een uur, en geen vier uur zoals bepaalde bronnen hadden gemeld.

De ontmanteling veroorzaakte heel wat hinder bij het treinverkeer tussen Gent en Brussel. Die problemen zijn intussen van de baan.

Copyright 2012

De bewuste bom is een Engelse vliegtuigbom van 125 kilo, die 50 kilo springstof bevat. In de omgeving werden al eerder grotere niet-ontplofte bommen aangetroffen. "De bewoners van Melle schrikken er niet meer van. Het is geweten dat er veel oorlogstuig achtergebleven is en de mensen houden er rekening mee. Dat maakt het voor ons ook makkelijker om een evacuatie uit te leggen", zegt de waarnemend burgemeester.

Copyright 2012