Sint komt met zwarte, stroopwafel- en kaaspieten aan in Nederland

In Nederland heeft de Zwarte Pieten-discussie de aankomst van Sinterklaas beheerst. Naast Zwarte Pieten had de Sint in Gouda ook zogenoemde stroopwafel- en kaaspieten bij zich. Zestig betogers, zowel voor- als tegenstanders, werden opgepakt.

De discussie over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet woedt al enige tijd stevig in Nederland. Het meningsverschil wordt er zelfs in de rechtbank uitgevochten. De gemeente Gouda had dan ook haar voorzorgen genomen door twee locaties buiten het centrum aan te wijzen waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mochten betogen.

Enkele betogers hielden zich niet aan die afspraak en kwamen toch tussen de toeschouwers op de Markt. In totaal werden zo'n zestig mensen, zowel voor- als tegenstanders, gearresteerd, zo heeft burgemeester Milo Schoenmaker bekendgemaakt.

Om de gemoederen wat te sussen, bracht de Sint in Nederland ook enkele zogenoemde stroopwafel- en kaaspieten mee, die respectievelijk een geruit en geel uiterlijk hebben.

De aankomst van de Sint heeft in Nederland duizenden ouders met hun kinderen op de been gebracht. Veel kinderen waren ook zwart geschminkt. Kinderen in een andere kleur zijn niet opgemerkt, volgens NOS.

Op het einde van de intocht werd de sfeer vrij grimmig. Tientallen tegenstanders stonden met grote spandoeken op de Markt. Er werd ook gescholden, geduwd en getrokken.