Valse video over "Heldhaftig Syrisch jongetje" gaat viraal

Een video over een heldhaftig Syrisch jongetje dat onder een kogelregen een klein meisje redt, blijkt niet echt. De beelden werden de afgelopen dagen gretig opgepikt, maar nu blijken ze door een Noorse filmploeg opgenomen in Malta. Dat gaven de makers toe aan de BBC. De video was bedoeld om een discussie over kinderen in oorlogsgebieden op te starten.

Begin deze week dook er een video op waarin te zien is hoe een Syrische jongen, te midden van geweervuur, een klein Syrisch meisje redt. De beelden werden sindsdien meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Lars Klevberg, de Noorse regisseur van de film, schreef vorig jaar een scenario nadat hij de berichtgeving over het Syrische conflict op tv had gezien. Klevberg wou de beelden bewust als echt voorstellen om zo een discussie over kinderen in conflictzones te kunnen aangaan.

"We namen de film afgelopen zomer op in Malta, op een set waar eerder al films als "Troy" en "Gladiator" werden opgenomen", vertelde Klevberg aan de BBC. "De jongen en het meisje zijn acteurs uit Malta, en de stemmen op de achtergrond zijn die van Syrische vluchtelingen die in Malta wonen."

"Voel me hier niet ongemakkelijk bij"

De Noorse filmploeg lijkt er niet mee in te zitten om miljoenen mensen op het verkeerde been te zetten. "Ik voel mij daar niet ongemakkelijk bij. Door beelden te verspreiden die authentiek leken, hoopten we aandacht te krijgen en een debat op gang te trekken over kinderen in oorlogsgebieden."

De film ontving in oktober vorig jaar financiële middelen van het Noorse Filminstituut (NFI). Volgens de makers maakten ze in hun subsidieaanvraag duidelijk dat ze de film wilden verspreiden zonder duidelijk te maken dat de beelden niet echt in Syrië werden opgenomen. Volgens Klevberg en co waren ook de geldschieters hiervan op de hoogte, en steunden ze die intenties.

Jongen wordt held

Aanvankelijk gooide de film echter geen hoge ogen. "We hadden de beelden enkele weken geleden op ons youtube-account gepubliceerd, maar we zagen aan een algoritme dat ze niet zouden scoren", legt Klevberg uit. "Dus we verwijderden de video en publiceerden hem opnieuw, ditmaal met het woord "held" in de titel."

Vervolgens werd de video opgepikt door Shaam Network, een televisiekanaal dat nieuws over het Midden-Oosten brengt. Daarop doken de beelden over de hele wereld op.