"Hoed" van Napoleon brengt 1,9 miljoen euro op

Een Zuid-Koreaanse verzamelaar heeft 1.884.000 euro neergeteld voor een authentieke steek -een punthoed- van Napoleon. Het veilingshuis Osenat nabij Parijs, waar het hoofddeksel onder de hamer ging, verwachtte een opbrengst van 300.000 tot 400.000 euro.

De voormalige Franse keizer droeg de bewuste steek tijdens de slag om Marengo in Italië in 1800. Het hoofddeksel bleef er achter op het slagveld en werd uiteindelijk meegenomen door een Fransman die in het leger verantwoordelijk was voor de paarden.

Het veilingshuis dacht vooraf dat de steek zo'n 300.000 tot 400.000 euro zou opbrengen. Een Zuid-Koreaanse verzamelaar gaf er uiteindelijk 1.884.000 euro voor.

Tijdens een veiling werden vandaag bijna duizend voorwerpen van de voormalige Franse keizer geveild. Alles kwam uit de collectie van het prinselijk paleis in Monaco.