"Met het verhaal dat het allemaal slecht gaat, neem ik geen genoegen"

Volgens kersvers Groen-voorzitter Meyrem Almaci zijn er wel alternatieven voor de keuzes van de federale regering. Die alternatieven zal ze de komende jaren dan ook op tafel blijven leggen. "Wij gaan met onderbouwde voorstellen duidelijk maken dat het anders kan", zegt ze in "De zevende dag".

Meyrem Almaci werd gisteren door de leden van haar partij verkozen als nieuwe voorzitter. Ze haalde het met 60 procent van de stemmen en versloeg zo haar tegenkandidaat Elke Van den Brandt.

De nieuwe voorzitter weet naar eigen zeggen al wat te doen de komende jaren. Ze wil, samen met haar ploeg, bewijzen dat er wel alternatieven zijn voor het huidige beleid, in tegenstelling tot wat de federale regering beweert. "Zij die vertellen dat er geen keuzes zijn, misleiden de mensen", zegt ze.

De vorige voorzitter, Wouter Van Besien, kon zijn partij de afgelopen jaren niet in een regering krijgen. Iets waar Almaci wel op wil inzetten? "We gaan met de hele ploeg het beste van onszelf geven, want het is nodig", zegt ze. "Er zijn momenteel heel wat mensen zoekend. Die willen we de hand reiken."

De verschuiving van de belastingen, waar de afgelopen dagen en weken al heel wat over gepraat is, is ook voor Almaci een belangrijk punt. "Wij hebben de vermogenswinstbelasting al voor de verkiezingen aangebracht. Nu is het het centrum van het debat", klinkt het. "De regering beslist om te besparen op De Lijn en de NMBS en om mensen te treffen door de facturen te doen stijgen, maar het realiseren van de vermogenswintsbelasting komt er niet. Men moet stoppen met de kakafonie en beslissen om het in te voeren. Anders moet je zeggen dat je er gewoon geen zin in hebt."

Samenwerking met SP.A?

Net na de bekendmaking van de naam van de nieuwe Groen-voorzitter, stuurde SP.A-voorzitter Bruno Tobback een tweet de wereld in. Hij ziet een vergaande samenwerking tussen de twee partijen wel zitten, zo blijkt. "We werken momenteel al samen", reageert Almaci op zijn aanbod. "Zo hebben we als Groen het voortouw genomen om een alternatieve meerderheid met de SP.A en CD&V voor te stellen om de vermogenswinstbelasting goed te keuren. We zullen dat keer op keer blijven doen met concrete voorstellen."

Maar een echte grote samenwerking tussen de twee partijen komt er dus niet? "Het zal ook functioneel zijn", zegt ze. "Zo werken we op lokaal niveau in Mechelen met Open VLD samen en in Gent met SP.A. We willen gewoon ons programma, dat draait rond levenskwaliteit, maximaal realiseren."

"Mijn voorzitterschap is geslaagd als we blijven groeien, zowel in het aantal leden als in de verankering op lokaal niveau. Waar we lokaal sterk staan, winnen we ook de verkiezingen", besluit ze. "We zullen de komende jaren elke keer als er gezegd wordt dat er geen alternatief is, onze alternatieven op tafel leggen. Met het verhaal dat het allemaal slecht is en dat we allemaal moeten besparen, neem ik geen genoegen. Ik wil meer ademruimte en perspectief voor dit land."