"Onthoofdingsvideo gijzelaar Peter Kassig is authentiek"

Islamitische Staat heeft opnieuw een video vrijgegeven waarin te zien is hoe de terreurorganisatie een vijftiental mensen onthoofdt. Volgens IS zou daar ook de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig bij zijn. De anderen zouden Syrische soldaten zijn. De Amerikaanse overheid is ervan overtuigd dat de video authentiek is, meldt The New York Times.

Op de video staat een gemaskerde man die recht staat naast een afgehakt hoofd. Volgens hem gaat het om Peter Kassig, de Amerikaanse hulpverlener die in 2013 ontvoerd werd in Syrië en in de vorige onthoofdingsvideo van IS genoemd werd als het volgende slachtoffer. "Dit is Peter Edward Kassig, een Amerikaanse burger uit uw land", aldus de man in de video met een Brits accent. Dat Kassig bij de slachtoffers zou zijn, meldt voorlopig enkel de terreurgroep zelf. Daar is nog geen verdere bevestiging over. Het Witte Huis onderzoekt de video nog.

In dezelfde video, die een vijftiental minuten duurt, worden ook IS-leden getoond die een vijftiental mannen onthoofden. De slachtoffers worden voorgesteld als soldaten van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

De onthoofding zou hebben plaatsgevonden in de Noord-Syrische stad Dahiq. Dat gebied is al langer in handen van militanten van IS.

Als Kassig inderdaad omgekomen is, is hij de derde Amerikaanse gijzelaar die sinds augustus onthoofd is door IS. Eerder kwamen de journalisten James Foley en Steven Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Alan Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot.

De terreurgroep heeft in de nieuwe video geen volgend slachtoffer aangekondigd, in tegenstelling tot de vorige video's.

Reynders "verontwaardigd"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt verontwaardigd te zijn over de "walgelijke moord op de Amerikaanse gijzelaar". In een mededeling betuigt Reynders zijn medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer. "Abdul-Rahman was een hulpverlener die zich inzette voor de burgers in Syrië en de regio, net als de Britten Allan Henning en David Haines."

Volgens Reynders maakt IS zich "dagelijks schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten". Hij verwijst naar de deelname van België aan de internationale coalitie tegen IS. "Ons land doet dat op verzoek van de Iraakse overheid", aldus Reynders.