"Vreedzame oplossing voor Oost-Oekraïne nog mogelijk"

De Russische president Vladimir Poetin gelooft dat een vreedzame oplossing voor het conflict met Oekraïne nog steeds mogelijk is. Dat zei hij in de marge van de G20-top in Brisbane, waar hij onder vuur lag vanwege de Russische militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne. Poetin verliet de top ook vroeger dan gepland.

Poetin zei tijdens zijn afsluitende persconferentie, kort voor zijn vertrek, dat er tijdens de top geen toenadering is ontstaan tussen het Westen en Rusland over de crisis in Oekraïne. De Russische president voegde er nog aan toe dat het tijdens individuele gesprekken duidelijk was geworden dat iedereen schade ondervindt van de crisis.

Poetin sprak in de nacht van zaterdag op zondag lang met onder meer bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Jüncker over het conflict. Een vreedzame oplossing blijft wel mogelijk, liet hij achteraf weten.

Voor de Russische president is het belangrijk om "de bevolking in het oorlogsgebied te helpen". Hij bekritiseerde daarbij zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko. Die beval gisteren dat staatsbedrijven en overheidsdiensten vanwege het toenemende geweld de separatistische regio's Donetsk en Loegansk moesten verlaten.

Voor de camera's loofde Poetin de Australische premier Tony Abbott voor de constructieve sfeer op de top, maar volgens Russische media was Poetin niet te spreken over de druk die op hem werd uitgeoefend.