Ben Weyts en gezin met de dood bedreigd

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en zijn gezin zijn met de dood bedreigd. Dat zegt Weyts in "De Zondag". Volgens de N-VA'er is de verdachte opgespoord en verschijnt hij eind deze maand voor de strafrechter. De feiten dateren van maart. De verdachte schreef de bedreigingen anoniem neer op de website van Weyts, maar kon daarna via zijn computer worden opgespoord.
Jasper Jacobs

Op 24 maart schreef de verdachte de bedreigingen anoniem neer in het contactformulier op de website van Weyts, toen nog Kamerlid. De politie kon de identiteit van de verdachte achterhalen via zijn IP-adres. Op 27 november moet de man voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel verschijnen.

In het interview verwijt Weyts SP.A dat de oppositiepartij "een gevaarlijk sfeertje" creëert met de heftige reactie op de federale en Vlaamse regeerakkoorden. Daarmee wil Weyts naar eigen zeggen niet beweren dat de oppositie mee verantwoordelijk is voor de bedreigingen.

De afgelopen maanden kregen ook Weyts' partijgenoten Theo Francken en Jan Jambon al doodsbedreigingen. Die kwamen er nadat beide federale regeringsleden in opspraak waren gekomen. Francken na het bijwonen van een feestje van ex-collaborateur en gewezen VU-senator Bob Maes, en na het opduiken van oude, voor sommige racistische mails, Jambon na een controversiële uitspraak over de collaboratie.