Berging van MH17 is begonnen

Een Nederlands team van bergingswerkers is vanochtend begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in Oekraïne. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laten weten. "We hopen binnen tien dagen klaar te zijn", zegt een verantwoordelijke van de lokale autoriteiten van de zelfverklaarde republiek Donetsk. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

De berging wordt gedaan door hetzelfde team dat de afgelopen twee weken al heeft gezocht naar menselijke resten. De bergers worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst SES. De berging zal meerdere dagen in beslag nemen, afhankelijk van de veiligheidssituatie en het weer. Per dag wordt beoordeeld of er kan worden gewerkt.

"We hopen binnen tien dagen klaar te zijn", aldus een verantwoordelijke van de lokale autoriteiten van de zelfverklaarde republiek Donetsk. "We beginnen met de grootste stukken en gaan dan over naar de berging van de kleinere stukken."

De geborgen wrakstukken worden eerst verzameld op een locatie bij de plaats van het ongeluk. Daarna worden ze met diepladers vervoerd naar Charkov, van waaruit de wrakstukken naar Nederland worden gebracht. Wanneer en hoe dat gebeurt, kan de Onderzoeksraad nog niet zeggen.

Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een "verlanglijst" met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash.

Ondertussen zijn er opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden op de rampplek. Die worden voor een forensische check naar Charkov gebracht. Wanneer ze naar Nederland worden overgebracht, is nog niet bekend.