Bracke: "Als men gaat betogen voor sociale innovatie, dan betoog ik mee"

"De nationale betoging in Brussel is een signaal dat ernstig moet worden genomen", vindt Siegfried Bracke (N-VA) in VTM Nieuws. Hij pleitte er voor het sociaal overleg, maar dan wel zonder "zich vast te klampen aan het verleden". De Kamervoorzitter waarschuwde ook voor een ondoordachte invoering van een meerwaardebelasting.

De nationale betoging van 6 november was gericht tegen de maatregelen van de meerderheid in de Kamer, waar Siegfried Bracke nu een maand voorzitter van is.

De Kamervoorzitter benadrukt dat er voor vakbonden en sociaal overleg een belangrijke plaats is, maar hij wijst tegelijk op de verantwoordelijkheden van werkgevers en werknemers. "Ik droom van een sociaal overleg waarbij eindelijk eens wordt gewerkt aan sociale innovatie in plaats van dat beide partijen zich vastklampen aan het verleden."

"Als men gaat betogen voor sociale innovatie, dan betoog ik mee", aldus de eerste burger van het land.

"Ik erger me aan discussie over de vermogenswinstbelasting"

Vanuit de regeringspartijen komen de laatste weken verschillende signalen over de vermogenswinstbelasting. "Het is normaal dat er discussie is. Discussie zal er altijd zijn, want het gaat om een coalitieregering", nuanceert Bracke.

Maar zijn ergernis kan de N-VA'er niet verbergen. "Ik heb me geërgerd aan de discussie over de vermogenswinstbelasting. Er worden allerlei dingen op een hoop gegooid."

Bracke herhaalt de oproep om de discussie binnenskamers te voeren en om terug te grijpen naar het regeerakkoord. "En daarin is sprake van een tax shift, een verschuiving van de belastingen, maar geen verhoging van de belastingen."

Hij waarschuwt tegelijk voor een "onvoorzichtige" invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. "Dan riskeer je dat degenen die je wil pakken al gaan lopen zijn en dat je de gewone mensen met een aandelenpakket treft."

Een maand Kamervoorzitter

De start van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter verliep niet geheel vlekkeloos. Het reglement toepassen bleek niet zo eenvoudig en bovendien waren de discussies over het regeerakkoord vaak bijzonder heftig, niet in het minst vanuit PS-hoek.

"Ik heb in peilingen en lezersbrieven nadien gemerkt dat wat de PS deed, dat men dat weinig kon appreciëren. Maar ik heb als voorzitter niet te oordelen hoe partijen zich binnen het halfrond moeten gedragen", vindt Bracke. "We hebben eindelijk een regering die min of meer een duidelijke keuze maakt en dat leidt tot harde debatten en daar heb ik niets tegen, maar je moet wel de minimale regels van beschaving respecteren."

"N-VA'ers kunnen welopgevoede mensen zijn"

Het was gisteren op Koningsdag overigens een opvallend beeld: Siegfried Bracke ontving in het parlement enkele leden van de koninklijke familie en dat is voor een lid van de N-VA misschien niet zo evident.

"Wij hebben onze opvattingen als partij, maar er is ook de menselijke factor", verklaart Bracke. "We zijn legalisten en de monarchie wordt door een voldoende groep binnen de samenleving gedragen."

"Bovendien zijn er gisteren veel mensen naar het parlement gekomen en dat heeft minstens het voordeel dat mensen van aan de andere kant van de taalgrens zien en ervaren dat N-VA'ers gewone welopgevoede, vriendelijke mensen kunnen zijn."