Franse fotograaf Lucien Clergue is overleden

In de Zuid-Franse stad Nîmes is fotograaf Lucien Clergue overleden. Hij was 80 jaar. Clergue was vooral bekend om zijn foto's in zwartwit van naakten en landschappen. Hij maakte ook veel portretten van Pablo Picasso, met wie hij jarenlang nauw bevriend was.

Lucien Clergue werd geboren in Arles in een relatief bescheiden milieu. Als jongen was hij een getalenteerd violist, maar hij maakte naam als fotograaf. (Bekijk zijn foto's hier)

Pablo Picasso lag mee aan de basis van zijn carrière. Tijdens een stierengevecht in Arles in 1949 toonde Clergue zijn foto's aan de Spaanse kunstenaar, die enthousiast reageerde. In de daaropvolgende jaren maakte hij fotoreeksen van o.a. rondreizende circusartiesten en zigeuners.

Het bekendst werd hij met zijn foto's van naakten en landschappen. Zijn werk leverde hem een plaats op in de Académie Française. Hij was de eerste fotograaf aan wie die eer te beurt viel.

In 1969 richtte Clergue in zijn geboortestad het fotofestival Les Rencontres d'Arles op, dat nog elk jaar door duizenden toeristen wordt bezocht.