Nigeriaanse leger herovert dorpje Chibok op Boko Haram

Het Nigeriaanse regeringsleger heeft Chibok heroverd op de islamitische terreurgroepering Boko Haram. Het dorpje in het noordoosten van Nigeria, waar de extremisten in april nog 219 schoolmeisjes ontvoerden, werd vorige week nog ingenomen door Boko Haram.
Het schooltje in Chibok waar de meisjes werden ontvoerd.

Het nieuws werd bekendgemaakt door het leger zelf. Volgens correspondenten werd het dorpje zaterdagnacht heroverd. Toen reden tientallen militaire voertuigen naar Chibok. Bij gevechten zouden heel wat extremisten van Boko Haram zijn omgekomen. De lokale bevolking hielp bij de actie.

"Troepen blijven achter vluchtende terroristen zitten en arresteren de gewonden. De situatie is hersteld", tweet het Nigeriaanse leger. De herovering van Chibok is niet zozeer van strategisch belang maar van moreel belang. De naam van het dorpje blijft verbonden aan de ontvoering van 219 schoolmeisjes door Boko Haram. Die ontvoering kreeg wereldwijd media-aandacht.

De gegijzelde meisjes zijn nog steeds niet terug. In een recente videoboodschap liet Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, weten dat de meisjes zijn uitgehuwelijkt.