Portugese minister stapt op na fraude met "gouden visums"

De Portugese minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Macedo, is opgestapt nadat zijn naam werd genoemd in een fraudezaak. Een aantal ambtenaren zou gefraudeerd hebben met de zogenoemde "gouden visums" waarmee de Portugese regering rijke buitenlanders wil aantrekken.

Het systeem van de gouden visums werd twee jaar geleden geïntroduceerd. Rijke buitenlanders van buiten de Europese Unie kunnen van de Portugese overheid een verblijfsvergunning krijgen als ze aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in Portugal een huis kopen van minstens een half miljoen euro en mogen ze geen strafblad hebben.

Afgelopen donderdag werd een aantal topambtenaren gearresteerd omdat ze gefraudeerd zouden hebben: ze zouden namelijk de strenge eisen naast zich neergelegd hebben tegen betaling van grote sommen geld. Ook de naam van de Portugese minister van Binnenlandse Zaken viel. Hij zou mede-eigenaar zijn van een bedrijf dat het verkrijgen van de visa makkelijker maakte en hij zou ook bevriend zijn met de gearresteerde ambtenaren.

Intussen heeft de Portugese regering nieuwe maatregelen aangekondigd rond de uitgifte van de gouden visums. Verwacht wordt dat de eisen worden aangescherpt.