Roemeense premier verliest presidentsverkiezingen

De Roemeense premier Victor Ponta wordt niet de volgende president van zijn land. Hij verloor de presidentsverkiezingen zeer nipt van zijn rechtse tegenstander Klaus Johannis. Ponta is wel niet van plan om ontslag te nemen als premier.

Victor Ponta was nochtans de favoriet; de eerste ronde van de verkiezingen begin deze maand won hij nog met 10 procent voorsprong. Hoewel de eerste officiële resultaten van de tweede ronde pas morgenochtend vroeg worden verwacht, heeft Ponta al zijn nederlaag toegegeven en zijn tegenstander gefeliciteerd. "We zijn een democratisch land. Het volk heeft altijd gelijk", klonk het.

Klaus Johannis (zie foto hiernaast) - van oorsprong een Duitser - zal de huidige president Traian Basescu opvolgen. Johannis belooft de strijd met de corruptie aan te gaan en een onafhankelijk gerechtelijk apparaat. "Dankzij jullie zal er een nieuw Roemenië beginnen", sprak hij zijn kiezers toe.

Analisten vrezen echter dat zijn overwinning tot politieke spanningen zal leiden in Roemenië, dat een van de armste landen van Europa is. In de hoofdstad Boekarest zijn duizenden Roemenen samengekomen om het ontslag van premier Ponta te eisen, maar hij weigert voorlopig op te stappen.

Ook Roemenen die in het buitenland wonen - veelal tegenstanders van de regering van Ponta - zijn kwaad. Volgens hen waren er heel wat problemen bij de stembureaus waar zij konden gaan stemmen. Onder meer in Parijs probeerden woedende Roemenen hun ambassade binnen te dringen. De politie kon hen tegenhouden met traangas.