U eet te veel chocolade, we dreigen zonder te vallen

Mars Inc. en Barry Callebaut, twee van 's werelds grootste chocoladeproducenten, wijzen erop dat de wereld kampt met het grootste chocoladetekort in 50 jaar. En het wordt alleen maar erger. Oorzaak is zowel de vraag als het aanbod. We eten met z'n allen te veel chocolade, en de droogte en een schimmel doen de productie slinken.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Een flink chocoladetekort is geen nieuw fenomeen, maar nu is het erg aan het worden. Zo at de wereld vorig jaar ruw geschat 70.000 ton meer chocolade dan dat er werd geproduceerd. Dat schrijft The Washington Post. Mars Inc. en Barry Callebaut verwachten dat dat cijfer tegen 2020 wel eens zou kunnen oplopen tot 1 miljoen ton.

Zo hebben de Chinezen steeds meer trek. Hoewel het Westen nog altijd de grootste afnemer is. Vooral de pure variant, de zwarte chocolade, is populair geworden. En het wil nu net die variant zijn die de meeste cacao bevat (70 percent in een reep tegenover 10 percent in een reep melkchocolade).

Droogte en schimmel nekken cacaoboon

Het probleem is echter niet alleen de vraag, maar ook het aanbod. Meer dan 70 procent van de cacao wordt geproduceerd in Ivoorkust en Ghana. De droogte in West-Afrika doet veel oogsten mislukken.

Ook zijn de bonen onderhevig aan de zogenoemde "frosty prod", sinds 1978 een hardnekkige schimmelziekte. De mislukte oogsten en de schimmel veroorzaken een daling in de productie van zo'n 30 tot 40 procent. Veel boeren zijn die tegenslagen beu en schakelen dan maar over op meer winstgevende gewassen, zoals graan.

Door de enorme vraag en het mindere aanbod zijn ook de cacaoprijzen sinds 2012 met 60 procent gestegen. Maar we eten daarom niet minder.

© Food and Drink Photos

Andere boom, meer cacaobonen, wel andere smaak

Momenteel experimenteren onderzoekers in Ecuador met bomen die tot 7 keer meer cacaobonen kunnen leveren dan de traditionele cacaobomen kunnen. Hamvraag is of de smaak van deze "CCN51"-bonen hetzelfde is. Ed Seguine,een Amerikaan die al 31 jaar smaakadvies geeft aan de industrie, is niet overtuigd van de CCN51-boon. Hij omschrijft de smaak als een "zurige smerigheid".

De productie zou wel gered kunnen zijn met deze nieuwe bonen en de prijs zou gedrukt kunnen worden. Maar willen de liefhebbers wel betalen voor een andere smaak?