1.500 mensen in België leven in slavernij

1.500 mensen in ons land leven in slavernij. Dat zegt de Walk Free Foundation, een ngo die jaarlijks een Global Slavery Index opstelt. Deze zogenoemde moderne slaven zijn het slachtoffer van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken en economische of seksuele uitbuiting. Ons land doet het dan nog behoorlijk "goed". Wereldwijd leven 35,8 miljoen mensen in slavernij.

De Walk Free Foundation voert jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde situatie van slavernij. Vorig jaar telde de organisatie wereldwijd maar 30 miljoen moderne slaven, maar nu werd een verbeterde onderzoeksmethode gebruikt waardoor er een stijging van 23 procent waar te nemen valt. Moderne slavernij bestaat volgens het rapport in alle 167 onderzochte landen, maar komt het vaakst voor in Afrika en Azië. 

Procentueel gezien is het fenomeen echter het grootst in Mauritanië (4 procent van de bevolking), Oezbekistan (3,97 procent), Haïti (2,3 procent), Qatar (1,36 procent) en India (1,14 procent). Ook opvallend, meer dan de helft van de gevallen van moderne slavernij concentreren zich in vijf landen: India, China, Pakistan, Oezbekistan en Rusland.

In Europa is het probleem het grootst in Oost-Europa, met Bulgarije (0,38 procent) als koploper. Slavernij neemt in Europa vooral de vorm aan van seksuele of economische uitbuiting. België zit met 0,013 procent bij de beste landen. Helemaal onderaan het klassement staan IJsland en Luxemburg. Zij tellen elk slechts 100 mensen in slavernij.