"Alle studietoelagen zullen op tijd worden betaald"

De studietoelagen blijven ongewijzigd en zullen op tijd worden uitbetaald. Dat meldt het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in een reactie op het rapport van het Rekenhof waarin vragen worden gesteld bij het budget dat voorzien is voor de studietoelagen. Wie een studietoelage krijgt, hoeft zich geen zorgen te maken, luidt het.

De Vlaamse regering maakt voor 2015 141 miljoen euro vrij om de school- en studietoelagen te betalen, 11,7 miljoen minder dan dit jaar. Dat blijkt uit het rapport van het Rekenhof, dat zich baseert op de begrotingstabellen. In dat bedrag zitten alle studiebeurzen, die in lager, secundair én hoger onderwijs. Het grootste bedrag gaat naar het hoger onderwijs.

Het Rekenhof stelt zich in het rapport de vraag of 141 miljoen euro genoeg zal zijn om de studietoelagen te betalen. "Het voorziene budget, om de school- en studietoelagen te betalen, bedraagt in 2015 ongeveer 140 miljoen euro. De uitgaven tijdens het einde van 2015 moeten dus met de grootste zorg worden opgevolgd", staat in het het rapport. Bovendien wordt er door de regering niet vermeld hoe de daling van het budget zal worden opgevangen, stelt het Rekenhof.

In een reactie laat de woordvoerster van minister Crevits aan onze redactie weten dat er intussen een amendement is ingediend om 10 miljoen euro extra in te schrijven op het budget van de studietoelagen. Dat wordt daarmee aangepast aan de meest recente ramingen van het aantal leerlingen dat recht heeft op een toelage, luidt het.

Het budget voor volgend zou dus ongeveer hetzelfde blijven als dat voor dit jaar. Het amendement moet wel nog worden goedgekeurd. De studietoelagen wijzigen niet en zullen op tijd worden uitbetaald, aldus nog de woordvoerster van Crevits. "Wie een studietoelage krijgt, hoeft zich geen zorgen te maken."

"Regering doet omgekeerde van wat ze belooft"

SP.A-parlementslid Caroline Gennez zei eerder vandaag dat uit de cijfers van het Rekenhof blijkt dat de regering "het omgekeerde doet van wat ze belooft". Ze noemde het een "vreemde keuze" van de regering om het budget te verminderen in een periode dat er wellicht meer studenten een beroep zullen doen op het systeem.

Gennez vroeg dat minister Crevits snel duidelijkheid geeft over wat ze van plan is. Want volgens haar kan een daling van het budget tot gevolg hebben dat ofwel de toelages zullen dalen, ofwel dat er minder mensen recht op zullen hebben door een verstrenging van de criteria. "En beide zijn uiteraard niet wenselijk."