"Berging MH17 kan over vijf dagen afgerond zijn"

Het Nederlandse bergingsteam heeft opnieuw menselijke resten en wrakstukken van het neergestorte toestel van vlucht MH17 geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne. Als de omstandigheden dat toelaten, kan de berging van de wrakstukken over vijf dagen worden afgerond.

Het eerste forensische onderzoek op de lichaamsdelen gebeurt in Charkov. Later worden ze naar Nederland teruggevlogen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn de bergingswerkzaamheden vandaag goed verlopen. De geborgen wrakstukken, waaronder het staartstuk, zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Later worden de delen van het neergestorte vliegtuig per trein naar Charkov vervoerd.

De berging wordt morgen voortgezet als de omstandigheden dat toelaten. De veiligheidssituatie op de rampplek is en blijft fragiel, benadrukt het ministerie.

Naargelang de omstandigheden kan de berging van wrakstukken van rampvlucht MH17 over ongeveer vijf dagen zijn afgerond. Dat heeft de OVV gemeld. Vandaag zijn voor de tweede dag op rij wrakstukken van de crashsite weggehaald. Ze zijn nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.