"Krankzinnig dat mijn broer Ierland moest verlaten om te kunnen trouwen"

"Hoe vaak krijgen we de kans geschiedenis te schrijven? De wereld kijkt toe. Laat ons het goede voorbeeld geven." Dat schrijft Colin Farrell in een open brief in de aanloop naar het referendum over het homohuwelijk dat Ierland komend voorjaar houdt. De acteur roept zijn landgenoten op ja te stemmen.

De brief van Farrell staat te lezen in de Sunday World. Voor de acteur is het eenvoudig: de Ieren moeten massaal ja stemmen bij het referendum over het homohuwelijk komend voorjaar. Om zijn punt kracht bij te zetten, haalt hij weinig fraaie herinneringen op aan zijn jeugd en die van zijn broer Eamon die homo is.

"Mijn broer heeft niet gekozen homo te zijn", schrijft hij. "Wel was hij altijd trots op wie hij was. Zelfs wanneer anderen hem terzijde schoven met hun vuisten, hem uitlachten en belachelijk maakten, hield hij zijn integriteit en waardigheid hoog."

"Vandaag woont hij in alle rust in Dublin samen met zijn echtgenoot Steven. Ze zijn het gelukkigste koppel dat ik ken. Wel moesten ze iets verder dan louter naar het altaar stappen om te kunnen trouwen, naar Canada meer bepaald."

"Daarom is dit een persoonlijke zaak voor mij. Het feit dat mijn broer Ierland moest verlaten om zijn droom te trouwen te kunnen waarmaken, is krankzinnig. Krankzinnig. De tijd is rijp recht te doen geschieden. Hoe vaak krijgen we de kans geschiedenis te schrijven? De wereld kijkt toe. Laat ons het goede voorbeeld geven."