Airbus bouwt mee aan nieuwe Amerikaanse bemande ruimtecapsule

Het Europese ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space, een zusterbedrijf van de vliegtuigbouwer, zal meebouwen aan de nieuwe Amerikaanse bemande ruimtecapsule na het op stal zetten van de spaceshuttle. Het contract daarvoor werd vandaag ondertekend in Berlijn. Met de deal is een bedrag van 390 miljoen euro gemoeid.
AP2008

Airbus zal de servicemodule van de Orion-capsule maken. Die module is het gedeelte waar bijvoorbeeld de brandstof en de stroomvoorziening zit. Het drijft de capsule aan en zorgt voor de levenssystemen voor de bemanning. Die vertoeft in de crew module ernaast.

De Verenigde Staten willen met de Orion mensen weer verder dan een baan rond de aarde de ruimte in sturen. De laatste keer dat astronauten de baan rond de aarde verlieten, was bij de laatste Maanreis in 1972. De VS willen terug naar de maan, maar willen ook astronauten naar Mars en naar een asteroïde brengen.

De eerste testvlucht van de Orion moet in 2017 of 2018 worden uitgevoerd. Dan moet een capsule, zonder bemanning maar met het Europese gedeelte, in een baan rond de maan worden gebracht en veilig terugkeren naar de aarde. Begin volgend decennium zouden de eerste mensen weer richting de maan moeten gaan.