Alleen in Denemarken zijn de loonkosten hoger dan in België

Alleen in Denemarken zijn de loonkosten hoger dan in België, zo blijkt uit een Duitse studie. In 2013 kostte een gemiddelde werknemer zijn werkgever 41,2 euro per uur. In de industrie is België zelfs het duurste land.

België heeft op Denemarken na de hoogste loonkosten in de Europese Unie. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK). Die instelling is verbonden aan de onderzoeksinstelling van de Duitse vakbonden, de Hans Böckler Stiftung.

De cijfers hebben betrekking op het jaar 2013. De gemiddeld loonkost in de private sector lag in België toen op 41,2 euro per uur. In Denemarken was dan 41,4 euro en in Zweden 41 euro. De nummer vier, Frankrijk, volgt op ruime afstand, met een loonkost van 34,9 euro per uur. Het gemiddelde voor de Europese Unie ligt op amper 23,9 euro. Ook in 2012 stond ons land al op de tweede plaats, met een gemiddelde loonkost van 40,4 euro per uur.

Zorgwekkend is dat we in de industrie het duurste land van de EU zijn geworden, met een loonkost van 42,7 euro per uur. In de dienstensector moet België enkel Denemarken laten voorgaan. IMK maakt de vergelijking al meerdere jaren. De berekening gebeurt op basis van Eurostat-gegevens.