BBC boetseert verhaal Julian Assange tot sitcom

Nadat zijn exploten eerder al waren verfilmd, krijgt Julian Assange binnenkort ook een sitcom op zijn leven gebaseerd. Dat meldt de BBC. De "satirische komedie" focust op het verblijf van de oprichter van WikiLeaks in de ambassade van Ecuador in Londen.

Zo'n 2 jaar zit Assange nu zo goed als gevangen in de ambassade van Ecuador. Hij zocht er zijn toevlucht uit vrees dat het Verenigd Koninkrijk hem aan Zweden zou uitleveren. Dat land voert een onderzoek tegen hem omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik, een aanklacht die hij zelf ontkent.

Die periode giet de BBC nu in een sitcom. "Asylum" zal die heten. In de "satirische komedie" zitten een klokkenluider een een steenrijke internetondernemer samen in een ambassade in Londen gevangen. Kayvan Novak speelt één van de hoofdrollen.

"Asylum" maakt deel uit van een breed gamma aan programma's die de 800e verjaardag van de Magna Carta moet herdenken. De nadruk ligt daarbij op thema's als vrijheid, macht en rechtvaardigheid die ook in het middeleeuwse document centraal stonden.

Het is niet de eerste keer dat het verhaal van Assange in beeld wordt omgezet. In 2013 verscheen "The fifth estate", een film over zijn leven. Benedict Cumberbatch speelde toen de hoofdrol.