Belgisch gerecht gaat achter grootbank aan: "Frauduleuze en criminele organisatie"

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise heeft HSBC Bank in verdenking gesteld voor zware en georganiseerde fiscale fraude, witwassen, criminele organisatie en het onwettig uitoefenen van de functie van financieel tussenpersoon. Dat meldt het Brusselse parket.

De fraudezaak bij de HSBC Bank kwam vier jaar geleden aan het licht, toen het Antwerpse parket en de fiscus een cd-rom in handen kreeg met daarop gegevens van Belgische rekeninghouders bij de Zwitserse afdeling van HSBC.

De gegevens op de cd-rom zouden gestolen zijn door een ex-werknemer van de bank. Uit die gegevens bleek dat de Zwitserse afdeling een duizendtal vermogende Belgen geholpen had om belastingen te ontduiken. "De verdenkingen ten laste van de bank HSBC Private Bank zijn gebaseerd op haar aanwezigheid en haar illegale tussenkomst, gedurende verschillende jaren, in België om welgestelde cliënten, in het bijzonder afkomstig uit de Antwerpse diamantwereld, te benaderen en hun vermogensbestanddelen te beheren", zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten.

Er zouden bedragen van ettelijke miljarden dollars getransferreerd zijn en het nadeel voor de Belgische staatskas zou verschillende honderden miljoenen bedragen.

Via offshorebedrijven Europese richtlijnen omzeilen

Het zou gaan om offshorebedrijven in Panama en de Maagdeneilanden, die geen enkele economische activiteit hebben en die als enige doel hebben de vermogensbestanddelen van de cliënten te verbergen.

HSBC Private Bank zou dergelijke offshorebedrijven aan bepaalde cliënten verkocht hebben om de richtlijn van de Raad van de Europese Unie met betrekking tot de spaarfiscaliteit te omzeilen. Die richtlijn staat de lidstaten toe om belastingen te heffen op de inkomsten uit spaargelden van hun belastingplichtigen, zelfs als deze inkomsten verkregen werden in een andere lidstaat van de Europese Unie.

Het Brusselse gerecht heeft de laatste jaren onderzocht hoe de bank precies te werk ging, ook om Belgische klanten te ronselen. Ruim een jaar geleden heeft het daarvoor nog een 20-tal huiszoekingen gedaan bij klanten. Nu wordt de bank dus in verdenking gesteld van onder meer fiscale fraude, criminele organisatie en witwassen.

Vorige week werd HSBC Bank, samen met vier andere grootbanken, nog beboet door de Amerikaanse en Britse autoriteiten wegens manipulatie van de wisselkoersen.