Belgische F-16's blijven langer in Irak

De 6 Belgische F-16's blijven zeker 6 maanden langer missies uitvoeren in Irak. Dat staat in de beleidsverklaring van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). De minister wil ook doorgaan met de missies in Mali en Afghanistan. Maar aangezien het leger tegelijk flink moet besparen, zou Vandeput sommige taken willen uitbesteden aan de privésector.

Doordat België de inzet van de 6 gevechtstoestellen verlengt, worden ze zeker tot volgende zomer boven Irak ingezet in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Dat staat in de beleidsverklaring die minister van Defensie Vandeput straks in de Kamercommissie voorstelt. VRT-journalist Jens Franssen kon de verklaring al inkijken.

Omdat Defensie door de zware opgelegde besparingen mogelijk geen geld meer heeft om de 6 F-16's in te zetten, zal de regering voor de extra kosten de federale reservepot aanspreken. Vandeput zal ook aankondigen dat ons land volgend jaar doorgaat met de missies in Mali en Afghanistan, al moet daar wel nog bekeken worden hoe dat concreet zal worden ingevuld.

Het leger staat voor enkele scherpe keuzes, aldus de minister, onder meer wat het personeelsbestand en de infrastructuur betreft. Al het werk dat niet specifiek door militairen hoeft te worden gedaan, zal intern worden uitbesteed aan burgers, of aan de privésector. Om nieuwe grote miljardeninvesteringen mogelijk te maken om bijvoorbeeld nieuwe gevechtstoestellen te kopen, komt er een afzonderlijke programmawet die de financiering regelt.

Binnen de 6 maanden komt er een uitgewerkte visie over hoe ons leger er moet gaan uitzien. Zeker is dat dat nieuwe leger heel wat kleiner zal worden, en minder zal kunnen.