Boerenbond: "Gevaar vogelgriep in België is klein"

De kans dat de recente uitbraak van het vogelgriepvirus in Nederland en Groot-Brittannië ook naar België komt, is volgens de Boerenbond klein. "Als er binnen de 72 uur geen nieuwe besmetting opduikt, is de kans klein dat het naar België komt", aldus Wytynck.

Volgens Wytynck werd er zeer snel gereageerd in Nederland. "Het virus is daar goed onder controle, dus ik denk niet dat er een groot gevaar voor België bestaat", aldus Wytynck. "De kans bestaat natuurlijk altijd, maar als er binnen de 72 uur na het eerste geval geen nieuwe besmetting is, moeten we ons geen zorgen maken."

"Het vogelgriepvirus staat erom bekend dat het zich zeer snel in de sector kan verspreiden", aldus Wytynck.  Het FAVV en de Boerenbond raden bedrijven toch aan uiterst waakzaam te zijn, geen bezoekers toe te laten en bij de minste ziekteverschijnselen een veearts te raadplegen.

Europese aanpak

Deze namiddag komt de Europese Commissie samen om te bekijken of en welke maatregelen er moeten genomen worden. Volgens de Boerenbond zal de Commissie gewoon de bestrijdingsmaatregelen van Nederland bevestigen, want "er werd zeer snel en goed gereageerd door de Nederlandse overheid", besluit Wytynck.