Celstraf en boete voor hondenfokker Riemst

De hondenfokker uit Riemst, wiens dieren een 11-jarig meisje zwaar hadden toegetakeld, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 9.000 euro. De omstreden fokker mag ook nooit meer honden houden. Zowel de advocaten van de man als de burgerlijke partijen stuurden hun kat naar de voorlezing van het vonnis.

Begin februari was het 11-jarig meisje samen met een vriendinnetje gaan fietsen toen ze werden aangevallen door de honden die ontsnapt waren van het erf van de hondenfokker. Naast de meisjes werden ook verschillende mensen, die hen kwamen helpen, door de honden gebeten. "Dat meisje heeft levenslang gekregen, de honden zijn afgemaakt. Maar de fokker is eigenlijk de enige verantwoordelijke", zo klonk het in de rechtbank tijdens de zittingen toen de maximumstraf werd geëist voor de broodfokker.

Een veearts liet elf honden inslapen en de rest van de verwaarloosde dieren werd opgevangen in twee dierenasiels. Volgens het openbare ministerie ging het om totaal gedesocialiseerde honden die nooit aandacht hebben gekregen van hun fokker.

De correctionele rechtbank legt voor de door de honden aangebrachte verwondingen aan de meisje, naast de gevangenisstraf van zes maanden, ook boete van 3.000 euro op. Voor de verwaarlozing van de honden krijgt de man daarboven nog eens een boete van 6.000 euro.

Aan de ouders van het slachtoffer werd een provisionele schadevergoeding van één euro toegekend. De mensen die het meisje ter hulp snelden en zich burgerlijke partij stelden, krijgen een morele schadevergoeding van 250 euro.