China en Australië bereiken eindelijk vrijhandelsakkoord

China en Australië hebben een intentieverklaring over een vrijhandelsakkoord gesloten. De onderhandelingen over dat akkoord slepen al bijna 10 jaar aan. Volgend jaar worden de definitieve handtekeningen worden gezet. De Australische dienstensector zal dankzij het akkoord een flinke boost krijgen, en de landbouwsector krijgt zo een concurrentievoordeel ten opzichte van de VS, Canada en de EU.

De Chinese president Xi Jinping keek toe hoe de Chinese en Australische ministers van Handel hun handtekening zetten onder een intentieverklaring die het officiële eindpunt van de onderhandelingen moet inleiden. De gesprekken over het vrijhandelsakkoord gingen in 2005 van start.

Eerder zei Xi al in het Australische parlement dat  China wil streven naar een vreedzame ontwikkeling en oplossing van territoriale geschillen.

De Australische minister van Handel, Andrew Robb, zei dat het akkoord volgend jaar zal worden getekend en vanaf maart in werking zal treden, nadat het door het parlement is goedgekeurd.