Crevits: "Beter pact voor het volledige Vlaamse hoger onderwijs"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het positief dat KU Leuven voorstellen doet om de te lage slaagcijfers bij studenten in het hoger onderwijs aan te pakken, maar volgens haar komt er beter één maatregel voor het volledige Vlaamse hoger onderwijs.

Crevits wil zich niet uitspreken over het voorstel van de KU Leuven om zwaar gebuisde eerstejaarsstudenten te verhinderen hun opleiding voort te zetten. Zelf is ze voorstander van een betere oriëntering in het secundair onderwijs en een niet-bindende toelatingsproef voor aanvang van het hoger onderwijs.

"De flexibilisering van het hoger onderwijs is goed", zegt haar woordvoerder Katrien Rosseel. "Daardoor zijn er meer studenten naar het hoger onderwijs en de universiteit doorgestroomd, maar de keerzijde van de medaille is wel dat er almaar meer studenten onderweg blijven haperen."

Amper 30 procent van de studenten haalt op tijd zijn bachelordiploma. Bijna de helft doet er een jaar langer over. De Vlaamse Interuniversitaire Raad en de Vlaamse Onderwijsraad bespreken op vraag van de minister momenteel maatregelen om de slaagkansen in het hoger onderwijs te bevorderen. Crevits wil dat hier tegen het voorjaar een voorstel over op tafel komt.

"Risico van onderwijs met twee snelheden"

Ook Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (SP.A) vindt het onverstandig dat één universiteit een dergelijke maatregel zou doorvoeren. "Dit draagt het risico van een onderwijs met twee snelheden in zich: een elite-universiteit en dan de rest, die de afgedankte studenten mag oprapen."

Volgens Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) zijn de plannen van de KU Leuven om studenten die te slecht scoren in hun eerste jaar te weigeren voor een herinschrijving een gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering op het hoger onderwijs.

"Ook wij vinden dat de doorgeslagen flexibilisering moet worden aangepakt. Maar dan moet de Vlaamse regering consequent zijn en een regeling uitwerken die voor alle universiteiten dezelfde principes volgt. We moeten vermijden dat het elke universiteit voor zich wordt", zegt Meuleman.