Drie nieuwe tweesterrenzaken in Nederland

Er zijn in Nederland drie tweesterrenrestaurants bij gekomen. Dat maakte Michelin vandaag in Maastricht bekend, waar de sterren werden uitgedeeld. Omdat enkele zaken sterren kwijtraakten, zijn er nog steeds 19 tweesterrenrestaurants in Nederland.

Een tweede ster is er voor "'t Nonnetje" in Harderwijk en "De Lindehof" in Nuenen. Ook "Librije's Zusje" krijgt een half jaar na haar opening in Amsterdam twee sterren.

Het aantal restaurants met drie sterren is hetzelfde gebleven. Dat zijn er nog steeds twee: "De Librije" in Zwolle en "De Leest" in Vaassen.

Vijf zaken kregen een eerste Michelinster. Het gaat om het Japans restaurant "Sazanka" in Amsterdam, restaurant "Sinne" in Amsterdam, restaurant "Wiesen" in Eindhoven, restaurant "Ratatouille Food & Wine" in Haarlem en restaurant "FG Food Labs" in Rotterdam.

Honderd zaken met Michelinster

Het aantal zaken met één ster komt daarmee in Nederland op 79, er zijn 19 tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. In totaal zijn er dus honderd zaken met een of meer Michelinsterren, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing. Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken.

"20 jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten", zei hij. "Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend." Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat een grote campagne beginnen om het imago van de eetgelegenheden in Nederland te verbeteren. Ook de Hotel School of Management in Maastricht is bezig met een groot onderzoek naar het imago van de Nederlandse keuken.