GAIA woedend om doden van konijnen tijdens kunstperformance

GAIA dient bij het Gentse parket een klacht in wegens dierenmishandeling omdat een kunststudent vorige week twee konijnen doodde tijdens een performance. Dat meldt de dierenorganisatie.
(archieffoto)

Volgens GAIA hing de student aan de School of Arts (HoGent) vorige week de dieren aan de achterpoten ondersteboven en maakte ze ze van kant door hun nek te breken met harde en rake klappen. De performance vond plaats op de terreinen van de hogeschool, in aanwezigheid van onder meer docenten, en volgens de organisatie werden de aanwezigen uitgenodigd om twee dagen later de konijnen te komen opeten.

GAIA stelt dat de manier van doden een inbreuk op artikel 1 van de wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren is. De wet is duidelijk, luidt het: "Niemand zal, tenzij bij overmacht, handelingen plegen die niet door deze wet zijn voorzien, en waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat".

De organisatie vindt het "onaanvaardbaar dat dergelijke zinloze wreedheden gebeuren in naam van de kunst op een erkende kunsthogeschool en dan nog klaarblijkelijk met instemming van de onverschillige docenten. Het zegt veel, zoniet alles, over het stuitend gebrek aan normbesef bij de student in kwestie alsook bij bepaalde lesgevers."

GAIA vreest ook voor het lot van de kippen die blijkbaar gehouden worden aan de hogeschool. De School of Arts (HoGent) was vanmiddag nog niet op de hoogte van de klacht. De instelling zegt de zaak te bekijken en reageert later.