Herdenking in Praag leidt tot nieuw protest

In de Tsjechische hoofdstad Praag is de 25e verjaardag van de "Fluwelen Revolutie" tegen het communisme uitgelopen tot nieuw protest, maar dan tegen de huidige president Milos Zeman.

Het moest een belangrijke herdenking worden en daartoe waren de presidenten van Duitsland, Hongarije, Polen en Slowakije uitgenodigd. Veel betogers toonden net als in het voetbal een rode kaart voor hun eigen president Milos Zeman.

Anderen begonnen met eigen en tomaten te gooien en de veiligheidsdiensten moesten de hoge gasten met paraplu's beschermen. Toch kreeg de Duitse president Joachim Gauck een ei tegen het hoofd.

De betogers verwijten Zeman -een voormalig communist- dat hij de idealen van de Fluwelen Revolutie niet onderschrijft. Ook had hij zich de voorbije maanden erg positief uitgelaten over de Russische en Chinese leiders en ook dat zint vele Tsjechen niet.

In de betogingen werden slogans meegedragen zoals "weg met Zeman" en "we willen geen Russische kolonie zijn". Hoe dan ook kent de Tsjechische grondwet weinig macht toe aan de president. De echte macht ligt bij het parlement en de premier.