Interpol stelt lijst op van meest gezochte milieucriminelen

Interpol heeft een lijst opgesteld met de meest gezochte milieucriminelen ter wereld. Het internationale agentschap roept de hulp in van het publiek om de negen misdadigers op te sporen. De oproep past in de operatie "Infra Terra", een wereldwijde actie tegen milieucriminaliteit in al zijn vormen.

De verdachten op de lijst worden onder meer vervolgd voor het dumpen van giftig afval, stroperij, ivoorsmokkel of illegale houtkap. Het is de eerste keer dat Interpol ook een "most wanted"-lijst opstelt voor milieucriminelen. Volgens schattingen zou met de praktijken jaarlijks tussen de 70 en de 210 miljard dollar worden verdiend.

Operatie "Infra Terra" werd vorige maand gelanceerd. Daarbij worden 139 verdachten in 36 landen opgespoord, 9 van die verdachten staan nu op de lijst van meest gezochte milieucriminelen. Interpol vraagt aan het publiek om zich te melden bij de politie als ze informatie hebben over de locatie van de verdachten.

"We beschouwen al deze personen als erg gevaarlijk, temeer omdat de misdaden die ze begaan hebben de betrokkenheid vereisten van de internationale georganiseerde misdaad", zegt Stefano Carvelli van Interpol. Met de opbrengsten zouden ook extremistische en terroristische organisaties gesponsord zijn.

Interpol wil de internationale milieucriminaliteit harder aanpakken en de strijd ertegen beter coördineren. In Zuid-Amerika gaat het dan in de eerste plaats om alles wat te maken heeft met de illegale houtkap, in Azië over de bescherming van bepaalde bedreigde diersoorten, in de eerste plaats tijgers, in Europa over vervuiling en giftig afval en in Afrika over het stropen van olifanten en neushoorns.

Ahmed Kamran en de "Ark van Noach"

Een van de verdachten op de lijst, de 29-jarige Pakistaan Ahmed Kamran (foto), wordt vervolgd voor het smokkelen van meer dan 100 levende dieren uit een wildpark in Tanzania naar Qatar. De smokkeloperatie vond plaats in 2010. De cargo bestond onder meer uit bijna 90 gazelles van verschillende soorten, twee oorgieren, twee impala's, drie antilopes, zes oryxen, vier giraffen, gnoes, verschillende vogelsoorten, enzomeer.

De hele smokkeloperatie verliep dramatisch en kostte aan heel wat dieren het leven. Zo stierven er drie giraffen op weg naar de luchthaven. Daar werden de dieren opgehaald door handlangers van de bende. Drie Tanzianen en Kamran werden vervolgd voor het illegaal smokkelen van de dieren. Kamran verdween echter spoorloos na het betalen van zijn borgsom. Hij zou nu in Kenia, Pakistan of Qatar verblijven, zo schrijft The Guardian. Interpol hoopt dat het verspreiden van de -erg wazige- foto die het van hem heeft, tips doet binnenkomen.