Ivan De Vadder maakt comeback... op de planken

De Stadsschouwburg in Sint-Niklaas. Daar is Ivan De Vadder eind december twee avonden te zien in de voorstelling "De parabel van het ezelsoor". Nadat hij afgelopen zomer door darmkanker werd getroffen, maakt het VRT-boegbeeld zo een tussentijdse comeback.
© Phile Deprez

"De parabel van het ezelsoor" is een jaaroverzicht opgebouwd rond de tekeningen van cartoonist Karl Meersman. Jan De Smet van De Nieuwe Snaar tekent voor de muziek en - verrassend - ook Ivan De Vadder verleent zijn medewerking.

"Laat er geen misverstand over bestaan", zegt het VRT-boegbeeld in Het Nieuwsblad, "de tekeningen van Karl spelen de hoofdrol in deze voorstelling. Hij maakt 150 tekeningen per jaar over de actualiteit, dan heb je vanzelf een jaaroverzicht."

"Ik bewonder politieke cartoonisten. Ze maken met één pennentrek analyses die ons honderden woorden kosten. Jan De Smet geeft met zijn muziek een absurde toon. Ik ben de man die alles aaneen praat. Journalisten zijn tegenwoordige veeleer vertellers van verhalen. Ik ga geen cabaret doen, ik sta er als politiek journalist."

"Het kriebelt en tegelijk ook niet"

Met de voorstelling duikt De Vadder voor het eerst in de openbaarheid op nadat afgelopen zomer darmkanker bij hem werd vastgesteld en hij van het scherm verdween. Toch is hij al die tijd de actualiteit blijven volgen. "De grote lijnen toch. We mikken met de voorstelling op een breed publiek. Ik heb voldoende opgepikt om iets toe te voegen."

Wie erbij wil zijn, moet snel zijn. "De parabel van het ezelsoor" loopt slechts 2 avonden. Terugkeren naar het scherm doet De Vadder voorlopig niet. Wanneer hij het überhaupt doet, blijft onzeker. "Ik kan daar geen datum op plakken. Het kriebelt en tegelijk ook niet. Omdat je te ziek bent om opnieuw aan het werk te gaan."

Meest gelezen