Neil Young: "Starbucks wil niet dat we weten wat in onze koffie zit"

Neil Young weigert voortaan koffie van Starbucks te drinken en roept iedereen op hetzelfde te doen. Dat meldt de Canadese rockzanger op zijn website. De reden? De koffiereus zou weigeren te vermelden dat zijn producten genetisch gewijzigde gewassen bevatten. Starbucks ontkent de aantijgingen.

"Vaarwel Starbucks", schrijft Young op zijn website. "Vroeger stond ik elke dag in de rij voor mijn latte, maar gisteren dronk ik mijn laatste."

De boycot van Young heeft alles te maken met een nieuwe wet die de Amerikaanse staat Vermont wil doorvoeren en die producenten van voedingsmiddelen verplicht op de verpakking te vermelden of een product al dan niet genetisch gewijzigde gewassen (GMO's) bevat. Verschillende voedingsgiganten zoals Monsanto hebben een proces tegen de staat aangespannen in een poging de wet tegen te houden. Volgens Young steunt Starbucks de strijd tegen de wet en dat neemt hij niet.

"Starbucks wil niet dat we weten wat in onze koffie zit", stelt hij. "Daarom spant de keten samen met Monsanto om Vermont te verhinderen toe te staan dat we dat te weten komen." Volgens Young verbergt Starbucks zich achter de Grocery Manufactureres Association die de rechtszaak steunt.

"Monsanto kan het niet schelen wat wij denken, maar een onderneming met een brede aanhang als Starbucks is wel bezorgd om haar imago. Als we genoeg aandacht trekken, kunnen we Starbucks overtuigen zich uit de rechtszaak terug te trekken."

"In het verleden heeft Starbucks zich progressief getoond op vlak van LGBT- en arbeidsthema's. Het is teleurstellend dat de keten nu met de grootst denkbare slechterik Monsanto samenwerkt."

"Wij verkiezen een nationale oplossing"

In een mededeling ontkent Starbucks de aanklacht van Young. "Starbucks maakt geen deel uit van een rechtszaak tegen het vermelden van GMO's, noch hebben we campagnes gefinancierd. Starbucks heeft zich niet met Monsanto verenigd."

"Starbucks heeft geen positie ingenomen in de discussie over het vermelden van GMO's", lijkt de keten de deur alsnog enigszins op een kier te zetten. "We zijn een onderneming met winkels en producten in elke staat. Daarom verkiezen we een nationale oplossing."