NMBS-topman Cornu gaat positie verduidelijken in brief

Jo Cornu, topman van NMBS, heeft na afloop van het overleg met de spoorbonden beloofd om zijn positie te verduidelijken in een brief. Die zou worden verstuurd naar het voltallige personeel van de spoorwegmaatschapij, zo is vernomen in vakbondskringen, "om het vertrouwen te herstellen".

Cornu had enkele weken geleden de toorn van de vakbonden opgewekt met een interview in De Standaard. Het interview vormde voor de bonden de aanleiding om het sociaal overleg op te blazen. "Wij geven hem nu de gelegenheid om zijn intenties rond tewerkstelling bekend te maken", aldus Jean-Pierre Goossens van de ACOD. "We wachten de brief af, maar als er dezelfde uitleg instaat als die we vandaag hebben gekregen, kan het sociaal overleg worden hervat."

Cornu wordt geconfronteerd met de 2 miljard euro die de federale regering de NMBS deze legislatuur wil laten besparen. Maandagnamiddag heeft hij, samen met Infrabel-topman Luc Lallemand, een ontmoeting met de bevoegde minister. Daarin zouden de mogelijkheden worden besproken voor het realiseren van de besparingen. Zoals bekend wil Cornu graag een eigen tariferingsbeleid kunnen voeren. Hij hoopt ook minder te moeten betalen aan Infrabel, voor het gebruik van de infrastructuur.