Nu ook vogelgriep in eendenfokkerij in Yorkshire

Groot-Brittannië heeft een nieuw geval van vogelgriep ontdekt in een eendenfokkerij in Yorkshire, in het noorden van het land. Het is nog niet duidelijk om welke variant van het virus het gaat, maar volgens de Britse overheid zou het risico voor de volksgezondheid "zeer klein" zijn.
archieffoto

Vogelgriep is dodelijk voor pluimvee en is ook een gevaar voor de mens. Wie in aanraking komt met besmette dieren kan ziek worden. Het is nog niet duidelijk om welke variant van het vogelgriepvirus het precies gaat in Yorkshire, maar het is wel al zeker dat het niet gaat om de H5N1-variant, die dodelijk is voor mensen. De Britse overheid liet meteen weten dat het gevaar voor de volksgezondheid heel klein is.

De autoriteiten stelden een veiligheidszone van 10 kilometer in rond de boerderij en lieten de eenden slachten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken. Binnen die zone mag geen pluimvee worden vervoerd, en alle 6.000 eenden worden er geruimd.

Sinds het H5N1-virus in 2003 voor het eerst opdook, heeft het meer dan 400 levens geëist, vooral in Zuidoost-Azië. Een andere variant van het virus, H7N9, eiste sinds vorig jaar al 170 levens.

In september waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties voor de nieuwe vorm A(H5N6), die zeer ziekteverwekkend is. Begin november ten slotte werd nog een andere stam van het vogelgriepvirus ontdekt, H5N8, in een kwekerij van kalkoenen in het noorden van Duitsland. Het was de eerste keer dat dat gebeurde in Europa. Gisteren legde Nederland een tijdelijk transportverbod op van gevogelte, nadat in een kwekerij die H5N8-stam was ontdekt.