Oppositie wil duidelijkheid over toekomst defensie

De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de beleidsverklaring van minister van Defensie Steven Vandeput. Die heeft vandaag in de Kamer nog niet echt in zijn kaarten laten kijken, vooral dan over de besparingen bij Defensie.

Dat er fors bespaard zal moeten worden bij het leger, is al langer bekend. "Defensie staat de komende jaren voor enkele scherpe keuzes", zei minister van Defensie Steven Vandeput (links) vanmiddag in zijn beleidsverklaring in de Kamer.

Over hoe en waar er precies bespaard zal worden, gaf de minister echter nog geen details. "We gaan kijken wat we willen en dan de middelen invullen", luidde het. Ook zouden de militairen zich nu nog geen zorgen moeten maken en zouden er nog wel nieuwe mensen worden aangeworven, maar wel iets minder dan in het verleden.

De oppositie kon zich daar niet in vinden en wil snel meer duidelijkheid. Zo werd de vraag gesteld welke kazernes gesloten gaan worden en hoe de verwachte 10.000 militairen zullen verdwijnen.

Aan Vlaamse kant maakt de SP.A zich zorgen of de volgende regeringen niet opgezadeld gaan worden met een pak schulden terwijl Defensie wil gaan besparen, maar tegelijk extra geld moet worden gevonden voor operaties zoals in Irak.

Dat de regering besliste om de missie in Jordanië en Irak tegen de terreurgroep Islamitische Staat met zes maanden te verlengen zonder het parlement daarbij te betrekken, stuitte ook op ongenoegen. Normaal had de bevoegde Kamercommissie zich daar woensdag moeten over buigen, maar intussen is de beslissing al wel genomen. Wel heeft minister Vandeput aangekondigd dat de regering voor die missie "Desert Falcon" hoe dan ook extra geld zal vinden.